“Ja pra kush futet thellë në hulumtimin e mendimeve të Bediuzzamanit, mendime të cilat janë të lidhura me boshtin e qytetërimit, do të bindet se është takuar me faktin themelor, që njeriun e çojnë drejt dinamizmit që vërtetohet në jetën globale dhe kanë lidhje me boshtin e qytetërimit të botëkuptimit universal. Risale-i Nur ka bërë sukses sepse diturinë nuk e ka lënë vetëm në teori, por ato i ka vendosur në praktikë. Ai me forma metodologjike dhe shoqërore, ato projekte i ka futur ne përpunim. Për këtë arsye Risale-i Nur garanton një analizë të përgjithshme në zbulimet e metodave”.

Dr. Abdulaziz Barghuth

 

KRONOLOGJI E SHKURTËR

1878    data e lindjes

1885    filloi studimet

1892    mori titullin Bediuzzaman

1907    shkon në Stamboll

1909    u gjykua në gjyqin ushtarak

1910    rikthehet në qytetin Van

1911    mbajti hutbe (ligjëratë) në Xhaminë Emevi në Damask

1911    vizitoi bashkë me Sulltan Reshatin vendet e Ballkanit

1914    mori pjesë në frontin lindor

1916    shkroi gjatë luftës librin “Shenjat e mrekullive të Kur’anit”

1916    bie rob lufte tek rusët dhe internohet në Kosturma

1918    shpëton nga robëria dhe kthehet në Stamboll

1920    botohen librat e tij të parë

1922    me ftesë të Kuvendit të Parë të Turqisë shkon në Ankara

1923    ndahet nga Ankaraja dhe shkon në Van

1923    botohet fragmenti “Hubab”

1927    internohet në Barla

1934    dërgohet nga Barla në Isparta

1935    burgoset në Eskishehir

1936    lirohet nga burgu dhe internohet në Kastamonu

1943    arrestohet në Kastamonu dhe dërgohet në Ankara

1943    filloi të gjykohet ne gjyqin e Denizlisë

1944    lirohet si i pafajshëm dhe internohet në Emirdağ

1948    burgoset përsëri në Afjon

1949    lirohet përsëri si i pafajshëm duke u internuar në Emirdağ

1950    rikthehet ezani përsëri në origjinal

1951    u vendos në qytetin e Ispartës

1952    janar-mars, gjykohet në Stamboll për librin “Prijësi i rinisë”

1953    vizitoi qytetet e Ispartës, Eskishehirit dhe të Emirdağut

1956    librat e Risale-i Nurit fitojnë lirinë e leximit

1959    janar, viziton qytetet e Ankarasë, Konias dhe Stambollit

1960    janar, ndalohet të udhëtojë

1960    Mars, viziton për herë të fundit Urfën

23 Mars 1960 Bediuzzamani ndërron jetë

1960    Korrik, i bëhet shpërngulja e varrit në një mënyrë të fshehtë në një vend të paditur.

 I- PJESA E PARË

JETA E PARË (1877-1925)

1- Njohuri rreth familjes së Bediuz-zamanit

Lindja e Said Nursiut ndodhë në kohën kur bota dhe veçanërisht ajo islame filloi të përjetojë shndërrime të mëdha. Lindi në fshatin Nurs në Hizan të qytetit të Bitlisit, një nga qytetet e lashta të Anadollit lindor. Said Nursiu nuk ishte nga një familje e njohur. Fshati Nurs kishte medresenë e vet dhe ishte një qendër e diturisë. Gjyshi i Saidit ka pasur pesë fëmijë. Nëna e tij, zonja Nurije, është vajza e Molla Tahirit, nga fshati Bilkan, tre orë larg nga fshati Nurs. Ka vdekur gjatë Luftës së Parë Botërore. Babai i tij Mirza, ka vdekur në 1920. Saidi ka lindur në 1876, 1294 hixhri, në një familje të thjeshtë.

2- Ditët e fëmijërisë

Ditët e fëmijërisë Saidi i ka kaluar pranë familjes së tij. Ai edhe në fëmijëri mbante shenjat e një të ardhme të madhe. Që në moshë të vogël kishte filluar t’i mbidhte farërat e luleve dhe të të vërtetave të mëdha.

Në lidhje me lindjen e tij janë vënë re shumë shenja të cekura nga evlijatë e kohës. Kështu që babai i Saidit, Sofi Mirza ka qenë i lidhur për Sheh Gavsi Hizanin (dijetar i madh). Sofi Mirza një ditë shkon pranë Sheh Gavsiut dhe kur merr të hyjë për tek ai, nxënësit mundohen që ta ndalojnë për të mos hyrë brenda se Shehu ishte në mbledhje me nxënësit. Por ai nuk i merr parasysh fjalët e tyre, troket në derë dhe hyn brenda. Kur e sheh Shehu, Sofi Mirzain, ngrihet në këmbë dhe me respekt e përqafon dhe bisedojnë pak në këmbë, pastaj kërkon leje dhe largohet. Nxënësit të habitur nuk durojnë më tepër dhe e pyesin Shehun nëpërmjet Molla Halid Erukiut:

— Zotëri Sheh! Çfarë vlere të veçantë ka ky i varfër dhe njeri i thjeshtë që i bëre aq respekt?

Numrët kliko dhe vazhdo: <<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 >>>